Nesin Vakfı
Türkiye Halk Sağlığı Derneği 2013 Ödül Töreni / DÜŞÜNSEL GELİŞİM ve EĞİTİM KATEGORİSİ / Nesin Vakfı / Aziz Nesin'irı 1973'te kurduğu Nesin Vakfı, Çatalca'da 14 dönümlük yemyeşil bir arazi içindedir. Vakfa genellikle, eğitim olanaklarından yoksun ilkokul çağına girmemiş ya da yeni girmiş çocuklar kabul edilir.
Türkiye Halk Sağlığı Derneği 2013 Ödül Töreni
DÜŞÜNSEL GELİŞİM ve EĞİTİM KATEGORİSİ
Nesin Vakfı
www.nesinvakfi.org
Aziz Nesin'irı 1973'te kurduğu Nesin Vakfı, Çatalca'da 14 dönümlük yemyeşil bir arazi içindedir. Vakfa genellikle, eğitim olanaklarından yoksun ilkokul çağına girmemiş ya da yeni girmiş çocuklar kabul edilir.
Vakıf Çocukları
Nesin Vakfı, bünyesine aldığı çocukları bir aile gibi kucaklar, imkânlan dahilinde her türlü fiziksel, eğitsel ve entellektüel ihtiyaçlarını karşılar. Çocuklar genellikle civardaki devlet okullarında öğrenimlerini görürler. Bazı çocuklar yeteneklerine göre özel okullara gidebilirler. Çocuklar büyüdüklerinde ve toplumda kendi başlanna ayakta durabilecek eğitim, beceri ve olgunluk düzeyine eriştikten sonra Nesin Vakfı'ndan kendi istekleriyle ayrılırlar. Bugüne değin yüzlerce çocuk Nesin Vakfı‘nda mutlu bir çocukluk yaşamış, yetişmiş ve hayata atılmıştır.
Amaç
Nesin Vakfı'nın amacı, eğitim olanaklarından yoksun çocuklann, tükettiğinden çok üreten, toplumsal sorumluluğu olan, özgüvenli, özverili, kendini sürekli geliştiren, kendine ve dünyaya eleştirel gözle bakan, topluma yararlı bireyler olarak yetişmelerini sağlamaktır.
Yönetim
Nesin Vakfı ve yan kurum ve kuruluşları giderek daha fazla eski mezunları tarafından yönetilmektedir.
Olanaklar
Vakıf bünyesinde çocukların yaralanabileceği çok zengin bir kütüphane, seramik ve marangoz atölyeleri, müzik odası, tiyatro sahnesi, bilgisayar, elsanatları ve dikiş odaları, fotoğraf stüdyosu, takı atölyesi, yüzme havuzu, oyun odası, oyun parkı, eğitim odası gibi alanlar bulunmaktadır.
Tarihî Miras
Nesin Vakfı, Aziz Nesin'den kalan bir milyon dolayında el yazması, tarihî belge ve 50 bin adet kitaptan oluşan kütüphanesiyle kültürel bir miras barındırdığının bilincindedir.
Çifttik
Vakıf'ın 30 dönümlük çiftliğinde inek, koyun, keçi, tavuk, horoz, hindi, ördek, bıldırcın ve tavşan gibi çok çeşitli hayvan vardır. Aynca sebze yetiştirilen bir bostan ve çok sayıda meyve ağacı bulunmaktadır. Yetiştirilen tarım ürünleri ve hayvanlar sayesinde peynir, et, süt, yumurta, tereyağı, meyve sebze gibi temel gıda ihtiyaçları Vakıf, kendi bünyesinde üretebilmektedir. Çocuklar hayvanların ve bahçenin bakımıyla görevli olan çalışanlara yardımcı olmakta, süt sağmakta, yoğurt ve peynir mayalamaktadırlar. Üretim, Nesin Vakfı'nın eğitim felsefesinin en önemli öğelerinden biridir.
Yaz Etkinlikleri
Çocuklar toplu ya da bireysel olarak tiyatro, sinema, konser ve gezilere gitmektedirler. Yaz tatilinde çocukların kendi seçtikleri bir bölgeye gezi düzenlenmekte, olanaklar ölçüsünde çocuklar yurtdışına da geziye çıkarmaktadırlar. Matematik Köyü'nde düzenlenen matematik, felsefe ve sanat çalıştaylarına katılmaktadırlar.
Nesin Vakfı Projeleri:
1. Aziz Nesin'in kitaplarını kendi bünyesinde basmak amacıyla Vakıf, 2004 yılında Nesin Yayınevi'ni kurmuştur. Aziz Nesin'in kitaplanyla başlayan maraton, Ali Nesin'in kitaplarıyla devam etmekte ve son birkaç yıldır çocuk kitapları da yayınlanmaktadır, (www.nesinyayinevi.com)
2. Nesin Matematik Köyü'nün inşaatına 2007'de başlanmıştır. Halkın bağışları sayesinde olağanüstü güzellikte bir köy ortaya çıktı. Her yıl 3 binden fazla öğrenci Köy'de dünya çapında hocalardan matematik eğitimi almaktadır. Sürekli artan talep karşısında yeni derslikler ve konaklama alanlan yaratmak için destek beklenmektedir. Her binaya, yapımı üstlenen kişinin veya kurumun ismi verilmektedir. (www.matematikkoyu.org)
3. Sırada inşasına başlanılan Felsefe Köyü bulunmaktadır. Özgür ve akılcı düşünceyi teşvik etmek için matematik kadar felsefe eğitiminin önemli olduğuna inanan Nesin Vakfı, Matematik Köyü ile birlikte Felsefe Köyü'nün Türkiye'nin geleceğini biçimlendireceğine yürekten inanmaktadır.
Gelir
Nesin Vakfı gelirleri üç kalemden oluşmaktadır;
1. Büyük ölçüde Aziz Nesin'in eserlerinden gelen Nesin Yayınevi kazancı.
2. Gayrimenkul gelirleri.
3. Bağışlar.
Yorum ya da sorularınız için: bilgi@bilgipesinde.com