Brisa Lassa
Türkiye Halk Sağlığı Derneği 2013 Ödül Töreni / GIDA ve BESLENME KATEGORİSİ / Brisa / Lassa / Yola Sağlam Çık / Uzun yol sürücülerini daha sağlıklı bir yaşama teşvik etmek üzere "Yola Sağlam Çık" projesi kapsamında Türkiye genelinde 3.500 şoförle bir araya gelindi.
Türkiye Halk Sağlığı Derneği 2013 Ödül Töreni
GIDA ve BESLENME KATEGORİSİ
Brisa / Lassa / Yola Sağlam Çık
Türkiye lastik sektörünün lideri Brisa tarafından uzun yol sürücülerini daha sağlıklı bir yaşama teşvik etmek üzere 2011 yılında Lassa markasıyla hayata geçirilen "Yola Sağlam Çık" adlı sosyal sorumluluk projesinin 2013 yılı Türkiye turu tamamlandı.
Uzun yol sürücülerini daha sağlıklı bir yaşama teşvik etmek üzere "Yola Sağlam Çık" projesi kapsamında Türkiye genelinde 3.500 şoförle bir araya gelindi. Proje dahilinde 2.347 kişi ile yapılan anket sonucunda elde edilen veriler; görüşülen sürücülerin %70-75'inin fazla kilolarından rahatsız olduğunu; öte yandan öğün atlayan, aşırı şeker ve yağ tüketen, uzun saatler çalıştıkları için spor yapmaya fırsat bulamayan sürücülerin tansiyon, şeker ve kan yağı değerlerinin yükseldiğini ortaya koydu.
Lassa "Yola Sağlam Çık" projesi kapsamında uzun yol şoförlerinin kişisel tercihlerine dair ilgi çekici detaylar da gün yüzüne çıktı. En çok İbrahim Tatlıses, Orhan Gencebay ve Ferdi Tayfur dinlemeyi sevdiği ortaya çıkan uzun yol şoförlerinin %32'si Galatasaray, %24'ü Fenerbahçe, %12'si Beşiktaş, %7'si ise Trabzonspor taraftarı. Yemekte tercihlerini kırmızı et yemeklerinden yana kullanan şoförleri, trafikte en çok sinirlendirenler arasında hatalı araç kullananlar ilk sırada yer alıyor.
Önceki dönemlerde göz sağlığına dikkat çeken çalışmalar yapılan projenin bu yılki temel konusu, sağlıklı beslenme ve egzersiz idi. Projede görevli beslenme uzmanı ve spor eğitmenleri, Mayıs ve Haziran aylannda 45 farklı nokta arasında 7.616 km yol yapılarak ulaşılan uzun yol şoförlerine, beslenme ve sporun emniyetli sürüşe etkileri konusunda bilgi verip önerilerde bulundu.
Yanlış beslenme alışkanlıklan hareketsizlikle birleştiğinde birçok hastalığa davetiye çıkardığı gibi, trafik güvenliğini de tehlikeye atıyor. Hareketsizlik nedeniyle sık sık kramp ve boyun-bel tutulması gibi sorunlar yaşayan uzun yol şoförleri, vücutlanna hakim olmakta güçlük çektikleri için kaza riski artıyor. Öte yandan yanlış beslenme neticesinde kan şekeri düşüklüğünün yarattığı uyku hali ve ağır yiyecekler tüketilmesinden kaynaklanan hazımsızlık gibi sorunlar da trafikte dikkat dağınıklığına yol açarak kaza olasılığını arttırıyor.
Uzmanlardan uzun yol sürücülerine tavsiyeler
Proje kapsamında uzun yol sürücüleriyle birebir görüşen Lassa "Yola Sağlam Çık" ekibi, fiziksel sorunların önüne geçebilmek adına sürücülere çeşitli tavsiyelerde bulundu. Spor eğitmeni sabah uyanıklığında küçük egzersiz hareketleriyle kasları esnetmenin ve uzun yoldayken 2-4 saatte bir mola vererek, yürüyüş ve açma-germe hareketleriyle kaslann kasılmasını önlemenin önemine vurgu yaparken; beslenme uzmanı ise aşın yağlı ve şekerli yiyeceklerden uzak durulması, bunlann yerine daha hafif ve besin değeri yüksek gıdalann tercih edilmesi gerektiğini belirtti.
Lassa "Yola Sağlam Çık" projesiyle ilgili görüşlerini dile getiren Brisa Genel Müdürü Hakan Bayman, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) günümüzde trafik kazalannın dünya genelinde 9- ölüm sebebi olduğunu açıkladığına, bunun Türkiye için de kanayan bir yara olmaya devam ettiğine dikkat çekti. Lassa "Yola Sağlam Çık" projesini bu tablonun iyileştirilmesi ve uzun yol sürücülerinin yaşam kalitesinin arttınlması adına önemli bir adım olarak gördüğünü belirten Bayman, "Türkiye'nin lider lastik üreticisi olarak, bu hedef doğrultusunda mevcut tabloyu değerlendiriyor; trafikte emniyetin arttınlmasına katkı sağlamaya yönelik projeler geliştirerek üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmek için çalışıyoruz" dedi.
Yorum ya da sorularınız için: bilgi@bilgipesinde.com